Nieuwbouwlocaties

(Tip) Vergelijk Hypotheekrente en bereken uw maandlasten. Klik hier en vergelijk hypotheekrente


Amsterdam (IJburg)- Overzicht van nieuwbouwlocaties


Plaats:
 
Nieuwbouwwoningen in Amsterdam (IJburg)
 
Amsterdam overzicht nieuwbouwprojecten
Totaal 18000 nieuwbouwwoningen

Zeven eilanden met een eigen karakter. Waar je woont, werkt en je vermaakt in, op en aan het water. Dat is in een notendop de nieuwe stadswijk IJburg. De wijk wordt ten oosten van Amsterdam in het IJmeer gebouwd, voor de kust van de Diemerzeedijk.

IJburg Amsterdam

In IJburg komen in de loop van 12 jaar 18.000 woningen voor zo'n 45.000 inwoners. De eerste woningen komen op het Haveneiland en de Rieteilanden. Daarna komen er per jaar tussen de 1500 en 2000 woningen bij.

Een complete stadswijk IJburg biedt werkgelegenheid aan ruim 12.000 mensen. Er is dan ook plaats voor bedrijven en kantoren. Daarnaast komen er scholen, jachthavens en restaurants, sportaccommodaties, een strand en een begraafplaats. Omdat IJburg ook gericht is op Amsterdam, komt er goed openbaar vervoer.

Van idee tot uitvoering

Het idee voor IJburg is niet nieuw. De architecten Van den Broek en Bakema kwamen in 1965 al met hun 'Stad op Pampus'. In het IJmeer, tussen het Zeeburgereiland en Pampus, zou plaats zijn voor maar liefst 350.000 inwoners. Amsterdam koos toen echter voor de Bijlmermeer en groeisteden als Almere, Hoorn en Purmerend.


In de jaren '80 verscheen IJburg toch weer op de tekentafels. De gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en het rijk zochten naar nieuwe bouwlokaties. Dichtbij de stad en dus goed bereikbaar per openbaar vervoer. Dat was de voornaamste reden waarom Nieuw-Oost, zoals IJburg toen nog heette, in 1992 een VINEX-lokatie werd. Over de aanleg van IJburg is in maart 1997 een referendum gehouden. De vastgestelde tegenstandersdrempel werd niet gehaald. IJburg kon worden aangelegd.

Van uitgangspunten naar plan

De aanleg van IJburg neemt meer dan 10 jaar in beslag. In de loop van 10 jaar kan er een hoop veranderen. De plannen moeten dus zo flexibel zijn dat er op veranderingen ingespeeld kan worden.

Eerst is er voor IJburg een Nota van Uitgangspunten gemaakt, het 'Ontwerp voor IJburg' uit 1996. Hierin staan de hoofdlijnen van het plan beschreven. Er staat bijvoorbeeld vast dat er in IJburg 18.000 woningen komen en het toekomstige karakter van de verschillende eilanden wordt beschreven.

Vervolgens worden er per eiland uitgewerkte plannen gemaakt; eerst een Stedenbouwkundig Programma van Eisen, vervolgens een Stedenbouwkundig Plan. In het Stedenbouwkundig Plan staat het stratenplan, de bouwhoogte en het aantal en soort woningen. Het plan geeft ook aan welke voorzieningen er komen en op welke plek. De inrichting van de openbare ruimte is een belangrijk onderdeel van het Stedenbouwkundig Plan. Elk eiland moet een eenheid vormen met een eigen karakter, maar ook onderdeel zijn van heel IJburg.

De projecten van IJburg :

Info : Gemeente Amsterdam, IJburg

 

 Handige links

 Makelaar Amsterdam

 Huis verkopen, vergelijk makelaarstarieven

 Bouwkundige Keuring Amsterdam
 Laat uw woning keuren
 
 Taxatie Amsterdam
 Vergelijk de tarieven van taxateurs

 De goedkoopste Notaris Amsterdam
 Hypotheek en Transportakte
 
Meer websites over nieuwbouwprojecten
Meer nieuwbouwlocaties Noord Holland
Nieuwbouw Noord Holland
Nieuwbouw woningen Amsterdam

 
 

Home | Sitemap | Disclaimer | Adverteren | Colofon | Privacy | BIJN
 
BIJN Copyright BIJN